19 Haziran 2016 Pazar

Küşlemeci Mehmet Usta

Şanslıyım ki benim gibi yeni yerlere yeni tatlara açık bir ailem var ve yeni yerler keşfetmek inanın onlarla daha da bir keyifli oluyor. Ramazan ayı dolayısıyla da iftar yemeği için gidecek yer önerisinde bulunmamı istediler. Tesadüfen Facebook'ta önerilen gönderi olarak gördüğümüz Küşlemeci Mehmet Usta'yı deneyelim dedik. Antep mutfağı deyince bende akan sular duruyor zaten.


Mekanla ilgili yorumlarıma başlamadan önce küşleme nedir onu bir öğrenelim. Küşlemeci Mehmet Usta'nın kendi sitesinden direk alıyorum:
"Koyunun omurgasının iki tarafından uzanan yaklaşık 15 cm uzunluğunda bir et parçası. Sinirsiz olduğu için en yumuşak koyun etidir ve terbiyesiz sadece tuzlanarak mangalda hafif pişirilerek tüketilir.
Küşleme, aslen hayvanın (kuzu, koyun vb…) ensesi diyebileceğimiz bölgeden çok az miktarda çıkan ete verilen isim olmakla birlikte sinir içermediği için eti yumuşak ve çok lezzetlidir. Ne var ki az mikarda çıktığı için diğer et fiyatlarına oranla çok pahalıdır. Ayrıca değerli bir et olması sebebiyle aşçıların her zaman pratik yapma fırsatları da olmaz.
Genelde terbiyelenmeden yenir çünkü öyle bir ihtiyacı yoktur doğal olarak lezzetli yumuşak ve güzeldir."

Yazarken biraz tekrarlara düşmüşler ama anlayacağınız bu etin özelliği terbiyelenmeden de yumuşak ve lezzetli olabilmesi, ayrıca da yiyebileceğiniz yerlerin nadir olması.
Gaziantep'te zaten tanınırlığı ve bilinirliği olan Mehmet Usta, aslında 1972 yılından beri bu işin içindeymiş ve oğlu Yunus Usta da bu birikimleri elinden geldiğince devam ettirmeye çalışıyor. Ankara'ya açılmalarının üstünden fazla zaman geçmemiş. Çok görünürde olmayan bir yerde olduğu için de yine sadece bilenler ve önerenler sayesinde bulunabilecek ama eminim ki fark edilince dolup taşacak bir mekan. Osman Ağa konakları adındaki butik iki katlı işyerlerinden oluşan bir bölgede konumlanmışlar, iki kat iç mekan ve etrafını sarmalayan açık hava mekanıyla ferah bir ortam olduğunu söyleyebilirim. Restoran küçük alaturka esintiler taşısa bile genel olarak modern dizayn edilmiş.


Ramazan demişken de Fix Menü uygulamaları olduğuna değinmek gerekir. Fix Menü dahilinde iftariyelikler (çilek reçeli, domates/salatalık, zeytin/peynir ve hurma), kurutulmuş patlıcan ve biber dolması, fındık lahmacun, mercimek çorbası, salata, içecek, "karışık kebap" ve tatlı (havuç dilimi/katmer) bulunuyor.































Salatası diğer yerlerde görebileceğinizden farklı olarak; her kişiye ayrı ayrı, tas içerisinde, limonu, yağı, nar ekşisi ve baharatlarıyla beraber hazır bir şekilde getiriliyor.









Karışık kebap dediğimiz birleşimin de içinde "Küşleme", "Altın Vuruş" ve "Simit Kebabı" var. "Altın Vuruş", küşlemenin baharatlı hali. "Simit Kebabı" ise Gazianteplilerin "simit" adını verdiği ince bulgurla yapılan bir çeşit kebap.









 Fakat bu tatların en bombası (ve ne yazıkki Ramazan zamanı servis edilmeyeni): "Yağlı Parça". Bu etin özelliği, kuzu sırtından yapılıyor olması ve 20 gün tuzda bekletildikten sonra başka hiçbir terbiye katılmadan pişirilmesi. Böyle bir lezzet yok, ölmeden önce kesinlikle tadına bakılması gereken bir şey.









Havuç diliminin şekeri ve tadı yerinde gerçekten. Ve tatlıların bir tanesi, kraliçesi, güzelim Katmer. Antep mutfağının hepimize en güzel hediyesi.









Fiyatları biraz pahalı. Karışık kebap menüsü 38 lira, katmer de 23 lira. Kebap için bir lafım yok, fakat katmerin biraz pahalı geldiğini söylemeden edemeyeceğim.

Antep mutfağının kaliteli bir temsilcisinin Ankara'da açıldığını görmek beni çok mutlu etti. Mutlaka bu lezzetin tadına bakmanızı öneririm.

Ankara Adres: Ümit Mah. Osmanağa Konakları 2494/3 Sok.  No:6 Ümitköy/Ankara

Gaziantep Adres: Alleben Mahallesi Kemal Köker Caddesi No: 19/A (Kızılay Kan Merkezi Karşısı) Şahinbey/Gaziantep

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder