13 Nisan 2015 Pazartesi

Çerkes Derneği

Yemeklerinden önce bence Çerkesler kimlerdir, kısaca onlardan bahsedeyim. Dernek tüzüğünün 1.maddesini alıntılarsak:
"Çerkes Derneği adı altında bir dernek kurulmuştur. Derneğin adında yer alan "ÇERKES" kelimesi Anavatanı Kafkasya olan Adıge, Ubıh, Abaza, Oset, Çeçen, Dağıstan kökenli insanlar ile kendisini Çerkes olarak tanımlayan tüm Kafkasya kökenlileri kapsar."
"Çerkes Sürgünü ve Soykırımı Anma Günü" olarak da kabul ettikleri 1 Mayıs 1864 tarihinde, Ruslar tarafından Kafkasya'dan Osmanlı'ya göç etmek zorunda bırakılmışlar.
Birçoğu asimile olsa da kültürlerini ve değerlerini koruyanlar olmuş ve böyle bir dernek kurulmuş. Dernek bünyesinde halk oyunları kursları, çerkes ve rus dili kursları verilmekte ve de bugünkü yazımın konusu olan yöresel yemekler de tadılabilmekte.

 En başta belirteyim, boylara göre lehçeler de değiştiği için yemek isimleri ve yapılış şekilleri değişkenlik gösterebiliyor.


Şıps-Paste:
Yine küçük bir ekşi sözlük alıntısı yapayım: "bu yemeğe o kadar önem veriliyor ki kafkasya'daki geleneklere göre tavuğun hangi kısmının kimin tarafından yeneceği yemek sofraya gelmeden (misafirlerin saygınlık+yaşlarına göre) belli oluyor. bu yüzden de çocuklara hep kanatlar düşüyor." Hemen nasıl yapıldığını da kısaca geçeyim.





Çorbası için un kavruluyor, tavuk suyu ve sarımsakla karıştırılıyor. Haşlanmış tavuğun üstüne çorbası dökülüyor. Pulbiberli yağlı sosu da unutmuyoruz tabii ki. Bu çorbalı tavuk kısmının adı şıps. Şıpstaki sarımsak tadı kendisini fazlasıyla hissettirmesine rağmen rahatsız etmiyordu. Pastesini de bulgur ve pirinçten yapılmış lapa gibi düşünebiliriz. Bu ikili beraber yeniyor. Hatta paste şıpsın biraz ağır olan tadını hafifletiyor bile diyebiliriz.








Şelame:
Türklerde pişi, lokma,lokum gibi adlarla geçiyor. Dernekte çörek otuyla yapılmıştı, farklı bir lezzet katmıştı. Tadına doyamadık.










Haluj:
Büyük mantılar da diyebiliriz. En fazla bir bardak çapında kesilmiş hamurların içine patates, peynir yada kıyma konulup muska şeklinde kapatılıp pişirilmesiyle hazırlanıyor. Patatesli haluj, yanında da sarımsaklı yoğurt; bir harikaydı sanki.












Çerkez helvası: Un helvasından bir farkını algılayamadım. Tarçınla servis edildi. Sanırım biraz şekeri fazla kaçmıştı, tek sorunu oydu. Biraz araştırdım, un helvasından biraz daha farklı bir kıvamı olduğunu söylemişler, yani içerik aynıymış yapılışında bir fark varmış.










Yeri de çok kolay. Emek metrosunda iniyorsunuz, alt geçitten karşıya geçiyorsunuz, sağ taraftan çıkıyorsunuz. Önünüze çıkan merdivenlerden yukarı çıkıp karşınızdaki sokaktan ilerlerseniz TES-İş'in arkasındaki kırmızı binayı görebilirsiniz.

Artık Çerkes yemeklerini Ankara'da nerede yiyebilirsiniz biliyorsunuz :)
Adres: Şenyuva Mah. Mecnun Sok. No: 44 Beştepe/ANKARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder